Zonneboiler

Zonnige energie

De zon levert gratis duurzame energie en een zonneboiler maakt hier dankbaar gebruik van. Als de zon gebruik maakt van de zon, besparen we energie. Dit betekent dat er zuiniger wordt omgesprongen met fossiele brandstoffen zoals aardgas en steenkool. Tevens vindt er minder uitstoot van schadelijke stoffen plaats. Een zonneboiler levert warm water voor keuken en badkamer en zelfs voor uw wasmachine. Uw kunt met een zonneboiler ongeveer 60% besparen op de kosten van het verwarmen van uw tapwater.

Hoe werkt de zonneboiler?

Een zonneboiler bestaat uit een zonne-collector en een voorraadvat. De zonne-collector vangt licht op.De vloeistof die door de collector stroomt wordt door het zonlicht verwarmd. Deze door de zon verhitte vloeistof verwarmd leidingwater in een voorraadvat. Het warme water uit het voorraadvat stroomt via een naverwarmer, bijvoorbeeld cv ketel of warmtepomp naar de kraan. Is het water te koud, dan brengt de naverwarmer het op de desgewenste temperatuur. Via sensoren wordt de temperatuur van het water in het voorraadvat en op de collector gemeten. Als de collector warmer is dan het water in het voorraadvat, start de pomp en circuleert het water.

Om het tijdsverschil te overbruggen tussen beschikbare zonne-energie en het gebruik van warm water is er een voorraadvat dat het water op temperatuur houdt. De watervoorraad is 110 liter. Voor het aanschaffen van een zonneboiler moet u dan ook rekening houden met de benodigde ruimte voor de boiler.

Werking zonneboilersysteem

Keurmerk 

De energieopbrengst van een zonneboiler verschilt per type en wordt door TNO gemeten. Tevens bestaat er een keurmerk voor de naverwarmer van een zonneboiler. In veel gevallen gewoon de cv-ketel. Als het toestel aan specifiek eisen voor het naverwarmen voldoet dan krijgt het naverwarmingstoestel het "Gaskeur NZ-label'